Tuulikki Ukkola

Kansalaisaloite - populismin riemuvoitto

Käväisin netissä vilkaisemassa kansalaisaloitteita, joita on jo väsätty lähes 80. Kyllä kansa on ollutkin ahkerana. Aloitteiden asialista on kuin puolueiden periaateohjelmat: kaikkea hyvää kaikille.

Kun kansalaisaloitetta edellisessä eduskunnassa käsiteltiin, en ollut erityisen innostunut asiasta. Mutta en vastustanut asiaa perustuslakivaliokunnassa, koska kansalaisaloite oli vihreille ja Ville Niinistölle elämän ja kuoleman kysymys.

Tosiasiassa kansalaisaloite on populismin riemuvoitto, jopa vaarallinen uudistus. Jos aloitteita alettaisiin tehtailla ja ne kaikki tulisivat eduskuntaan, eduskunnan työ jumittuisi täysin, Ja miksei tehtailtaisi. Esimerkiksi keskustan järjestökoneisto on niin tehokas, että se yhdessä hetkessä polkaisee 50.000 kannattajaa miten hullun aloitteen taakse tahansa.

Kansalaisaloite on myös äänekkäiden populistien riemuvoitto. Hyvä esimerkki on vihreiden kettutyttöjen masinoima aloite turkistarhauksen kieltämisestä. Kuka puolustaisi hiljaista enemmistöä ja turkistarhaajia, jotka tuovat työtä ja toimeentuloa tuhansille? Heidän puolestaan ei kansalaisaloitteita masinoida.

Jos jokainen kansalaisaloite on pakko käsitellä samalla tavalla kuin yli sadan edustajan eduskunta-aloite, kansanedustajat ja virkamiehet ovat helisemässä: ensiksi lähetekeskustelu, sitten valiokuntakäsittely ja varmuuden vakuudeksi perustuslakivaliokunnan lausunto, valiokunnan mietintö ja suuren salin käsittely äänestyksineen. Ahtaalle joutuu eritoten
perustuslakivaliokunta, jonka työmäärä on jo nyt kohtuuton.

Todellinen vaara kuitenkin piilee siinä, jos kaikkia aloitteita - olipa niissä järkeä tai ei – on kohdeltava samalla tavalla. Jos kansalaisaloite rinnastetaan hallituksen lakiesitykseen tai yli 100 edustajan aloitteeseen, edustajat saattaisivat joutua käsittelemään, keskustelemaan ja
äänestämään aloitteista, jotka ovat kaikkien ihmisoikeussopimusten vastaisia. Suomen
maine saisi melkoisen kolauksen.

Kun kävin läpi kansalaisaloitteita, ainoa aloite, jolla on realistisia mahdollisuuksia mennä läpi eduskunnassa, on homoavioliittolaki. Toinen asia on, sallivatko kaikki puolueet edustajilleen vapaat kädet äänestää omantuntonsa mukaan.

Kansa on innostunut kansalaisaloitteista, mutta joutuu valitettavasti pettymään. Nyt ihan aikuisten oikeasti uskotaan, että aloitteet voivat mennä eduskunnassa läpi. No eivät mene. Sen sijaan aloitteilla voidaan viestittää puolueille, mitkä asiat äänestäjiä risovat. Ja koska
ilmeisesti ainakin jokin puolue nappaa itselleen jonkin idean, aivan turhia kansalaisaloitteet eivät ole.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (85 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Juuri tällaisten vuoksi näitä kansalaisaloitteita tarvitaan.

Mika Kainulainen

Ukkolan maailmassa Suomesta löytyy ainakin 70000 vihreää kettutyttöä. Sellaisia hiuksensa hennanneita, lävärinaamaisia fennovegaaneja biseksuaaleja? Sitähän tuon esityksen kannattaminen vaatii.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kysytte, että kuka puolustaisi hiljaista enemmistöä? Varmastikin ne kansanedustajat, joiden käsiteltäväksi aloite tulee. Sen mukaan miten nämä edustajat niitä nappeja painavat, tekevät kansalaiset itse päätelmänsä siitä, kuka seuraavissa vaaleissa saa äänensä. Sekä toisinkin päin: kuka sitä ei varmuudella saa.

Jos aloite on ristiriidassa ihmisoikeussopimuksien kanssa niin miten siinä maine menee? No siten, että edustajat löytävät ne napit äänestyksessä, joka merkitsee ristiriitaista lopputulosta. Jos nyt ajatellaan vaikka, että kansalaisaloite koskisi ihmiskaupan laillistamista niin jos tuo menee läpi eduskunnassa niin syy ei ole aloitteen, vaan se syy löytyy jostain muualta.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Jokainen voi itse todeta kuinka hassuja aloitteita kansalaiset ovat tehneet: http://www.kansalaisaloite.fi

Onhan muutenkin kansa aika hassu osapuoli kansanvaltaisessa järjestelmässä.

Pekka Salo

Miten niin hassuja kansalaisaloitteita? Minä ainakin kannatan niitä kaikkia.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

"Kansalaisaloite on myös äänekkäiden populistien riemuvoitto. Hyvä esimerkki on vihreiden kettutyttöjen masinoima aloite turkistarhauksen kieltämisestä. Kuka puolustaisi hiljaista enemmistöä ja turkistarhaajia, jotka tuovat työtä ja toimeentuloa tuhansille? Heidän puolestaan ei kansalaisaloitteita masinoida."

Tuo on hyvä huomio. Aloitteeseen turkistarhauksen kieltämisestä liittyy kuitenkin perustuslaillinen ongelma, sillä Suomen perustuslain 18§ turvaa elinkeinonvapauden. Turkistarhaus on Suomessa laillinen elinkeino, joten tätä kautta se kuuluu se kuuluu perustuslain turvaaman elinkeinon vapauden piiriin. Tässä vaiheessa on hyvä vilkaista, että mitä kaikkea perustuslain 18§ pitää sisässään:

"18 § Oikeus työhön ja elinkeinovapaus

Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla. Julkisen vallan on huolehdittava työvoiman suojelusta.

Julkisen vallan on edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön. Oikeudesta työllistävään koulutukseen säädetään lailla.

Ketään ei saa ilman lakiin perustuvaa syytä erottaa työstä."

Lähde: Finlex

Eli jos oletetaan, että turkistarhaus kiellettäisiin normaalilla lainsäädännöllä, niin olisiko tämän jälkeen valtiolla enää velvollisuutta huolehtia työvoimansuojelusta tai työllistämisen edistämisestä? Saisiko tämän jälkeen erottaa ihmisiä töistä ilman lakiin perustuvia syitä?

Minulla ei ole vastauksia noihin kysymyksiin, mutta jos turkistarhaus kiellettäisiin ilman perustuslain säätämisjärjestystä, niin se antaisi viestin, että perustuslain 18§ olisi kuollut kirjain. Tähän yhdelläkään puolueella ei nyky-yhteiskunnassa olisi varaa.

Käyttäjän topiassalonen kuva
Topias Salonen

Onhan huume-, ihmis- ja asekauppakin kielletty, kuten on myös kissojen ja koirien turkistarhaus erikseen lailla kielletty. Tuo elinkeinovapaus ei koske erikseen kriminalisoituja elinkeinoja.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Pitää paikkansa, että elinkeinovapaus ei koske erikseen kriminalisoituja elinkeinoja. Turkistarhaus, joka pyritään kieltämään kansalaisaloitteella on laillinen ja laeilla säädelty ammatti Suomessa. Sen juridisia olosuhteita voidaan säädellä lain avulla ja laillisen ammatin harjoittajilta vaaditaan, että he noudattavat lakia.

Sen sijaan laillisen elinkeinon suora kieltäminen on erittäin vaikea ja raskas prosessi, sillä perustuslaki turvaa elinkeinovapauden. Siksi laillisen elinkeinon kieltäminen vaatii poikkeamista perustuslaista ja tämän takia turkistarhauksen kieltämiseen tarvitaan perustuslain säätämisjärjestyksen mukaista käsittelyä.

Jani Miettinen

Asekauppaa ei tietääkseni ole kriminalisoitu, vaan siinä on tiettyjä rajoituksia. Aivan kuten vaikka elintarvikkeiden kaupassa.

On myös laillisia huumeita, eli päihteitä kuten vaikka esim. kahvi/tee (kofeiini), tupakka, alkoholi jne.

Vuokratyövoima taas on tämänpäivän ihmiskauppaa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kyllä normaalilla lainsäädännöllä voidaan vaatia, että luonnonvaraisten eläinten (kettujen) kiinniottaminen on kiellettyä. Lisäksi voidaan säätää laki, jolla eläinten olosuhteet saatetaan kuntoon. Esimerkiksi ketun elinolosuhteista voidaan säätää että kahden kettuperheen tilan tulee olla vähintään 1000 m2 ja alueella täytyy olla mahdollisuus lajityypilliseen käyttäytymiseen esim. kaivamiseen.
Jos nämä, eläintarhoja koskevat määräykset laajennetaan koskemaan kaikkea kettujen taloudellista hyötykäyttöä, ei turkistarhausta erikseen tarvitsisikaan kieltää.

Käyttäjän Enologi kuva
Aki Pulli

Kansalaisaloitteet ovat jonkinlaisia pseudodemokraattisia leikkikaluja edustuksellisen sisäpiiridemokratian kartanonpihalla. Jos olisi oikeasti haluttu kansalaisten mielipiteen vaikuttavan, olisi päätetty korkeampi raja kuin 50.000 kansalaista (esim. 100.000 tai 200.000, internet-aikana jopa 400.000 eli 10% äänioikeutetuista voisi olla rajana) JA sen jälkeen asiasta olisi järjestettävä sitova kansanäänestys esim. seuraavien vaalien yhteydessä.

Nyt on teoriassa aivan sama, montako allekirjoitusta jokin aloite kerää, eduskunnalla ei ole mitään velvollisuutta tehdä asialle mitään konkreettista.

Jani Miettinen

Olen täysin samaa mieltä, ja äänestyksissä voitaisiin siirtyä realiaikaan heti kun sähköinen äänestys tulee käyttöön.

Nykyinen järjestelmä on enemmän sen laatuinen, että rahvaalle heitettiin murusia ja kun rahvas pyysi lisää, herrat käskivät pitäää turpansa kiinni.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Toki olisi parempi jos saataisiin aikaiseksi äänestykseen oikeuttava kortti. Se voisi olla jopa vaativa. Näin asioista paremmin perillä olevat äänestäisivät parempia johtajia. Paremmat johtajat saavat poikkeuksetta aikaan parempaa kilpailukykyä.

Siihen rinnalle voitaisiin sitten liittää suora demokratia. Minimi äänimäärä käsittelyyn tuleville asioille riippuisi siitä, minkälaiseksi äänioikeutettujen määrä asettuisi.

Jani Miettinen

No mitkä sinunta olisivat kriteerit jotka oikeuttaisivat äänioikeuden?
Koulutus (minkä asteen), vai pitäisikö olla antiikin Ateenan kaupunkinvaltion tapaa vapaa mies/nainen (no nykään olemme kaikki), suorittanut hopliittipalveluksen (asepalvelus), ja lisäksi olla velaton, nyky Suomessa mahdotonta jos haluaa joskus omistusasunnon.

Kyllä se äänioikeus kuuluu kaikille, muutenkin länsimaissa yleensä se "huonoin" sosiaalikerrostuma jättää muutenkin äänestämättä. Suomessakin taidetaan innostua jos äänestusprosentti ylittää 65% äänioikeutetuista.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Mä olen bannannut itseni T.Ukkolan blogeista, joten en voi sanoa mitään.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Oliskohan noissa eduskunnan lomissa pikkaisen lyhentämisen varaa jos aikapulan vuoksi pitää kansalaisten tekemiä lakialoitteita pelätä?

Ehtisivät vähän enemmänkin käsitellä aloitteita niin ei tarvi jättää kansaa kuulematta vain sen takia kuinka paljon aikaa käsittelyyn menee.

Montakos lakialoitetta siellä eduskunnassa vuosittain käsiteltiinkään? Kuinka suuri suhteellinen lisäys olisi vaikka nuo kaikki nyt avoinna olevat kansalaisaloitteet tulisivat käsiteltäväksi?

Jouni Haimi

No katsotaan nyt kuhan tuo alkuvilliitys tässä asiassa menee ohi niin mihin uomiin ser sitten lopunpäin asettuuOmakanta aloitteeseen on se ettäoli ehdotus mikä tahansa niin se ansaitsee täyden eduskuntakäsittelyn kaikkine muotoineen ja mitä tulee tuohon määrään niin täytyy muistaa ettäläheskään kaikki eivät edes päädy eduskunnan käsittelyynn vaan suurin osa kuihtuu kannatuksen puutteeseen.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Sveitsissä on kansanalaoitteita saanut tehdä jo 1840-luvulta lähtien. Eivätkä aio luopua järjestelmästään. Sinne voi tehdä opintomatkoja Suomestakin.

Ikävä kyllä, Suomi on demokratian (=kansan vallan) takapajula Sveitsiin verrattuna.

Tuomas Taivasaho

Täällä rulettaa vain tämä parlamentaristinen harvainvalta, joka on suomalaisille kuin uskontunnustus demokratiasta. Keskustelukin muusta on kumouksellista toimintaa ja puhdasta demokratian vastaista akitaatiota.

Peter Hallberg

Edustuksellinen demokratia on kompromissi. Yhtäältä halutaan toteuttaa kansanvaltaa, toisaalta halutaan suojata yhteiskuntaa ”massojen diktatuurilta”.

Itse en usko suoraan demokratiaan. Ammatikseen asiaan perehtyvillä kansanedustajilla on tavallista kansalaista paremmat edellytykset ratkaista monimutkaisia, asiantuntijuutta edellyttäviä kysymyksiä.

Ukkolan kirjoitukset saavat minut kerta kerralta epäilemään oman ajatteluni järkevyyttä.

Jani Miettinen

Eipä se suorademokratia ole Sveitsin kehitystä pahemmin haitannut. Myös oikeistolaisten ihanne maassa Yhdysvalloissa järjestetään erittäin paljon kansanäänestyksiä, varsinkin osavaltiotasoilla.

Nämä "ammatti" kansanedustavat äänestävät kuules täysin sen mukaan mitä puoluekuri vaatii, eikä minkään asiantuntemuksen tai edes asiantuntijoiden neuvojen mukaan.

Sanni Ketoluoto

Ilmeisesti Kokoomus vastustaa demokratiaa. Kansalaisaloitteet kun ovat juuri sitä.
Eduskunnan tehtävä on edustaa kansaa ja demokratia toteutuu, kun kansalaisten ääni huomioidaan muulloinkin kuin vaaliaikana. Kansalaisaloitejärjestelmä takaa juuri sen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

On todellakin suuri ongelma, jos äänestäjät häiritsevät valitsemiensa kansanedustajien työtä.
Onko kyseessä peräti länsimaisen demokratian vaarantuminen ?

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

T.Ukkola:"Toinen asia on, sallivatko kaikki puolueet edustajilleen vapaat kädet äänestää omantuntonsa mukaan."

Onkohan tuon asian estäminen ihan lain kirjaimen mukaan, kun muistaakseni kansanedustajilta edellytetään oman tiedon ja omantunnon mukaan äänestämistä?

Valitatte siis että kansan rivit eivät halua antaa kansanedustajille sitä samaa valtaa mitä ilomielin annatte puoluekoneistojen teiltä viedä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ei mutta tuohan on loistava juttu. Nyt vain reilusti lisää kansalaisaloitteita, mitä turhemmasta aiheesta, sitä parempi, ja eduskunta tukkeutuu, eikä saa enää yhtään uutta kieltoa, rajoitusta tai veronkorotusta nuijittua läpi.

Jussi Kammonen

Tarvitaankos me nyt enää eduskuntaa vai tuleeko sellainen malli, että kansalaiset tekevät aloitteita, joita eduskunta käsittelee ja eduskunta itse vain odottaa kansalaisaloitteita. Kovin suuri osa suomalaisista jättää äänestämättä tai kyllähän se äänestää idolsia ja muuta hölynpölyä. Tietääkö kukaan onko kansalaisaloitteen allekirjoittajissa sama ännestyspassiivisuus kuin koko kansassa?

Jani Miettinen

Kuvailit muuten juuri lähes täysin Euroopan Unionin parlamentin ja Suomen eduskunnan välistä nykytilannetta mitä tulee lainsäädäntöön.

Eli mitään ylittämätöntä ongelmia ei voi tulla, ainakaan yllätyksenä.

Mark Bayer

Kyllä eduskunnalla olisi aikaa käsitellä lakialoitteita jos lyhennettäisiin vaikkapa pääsiäislomaa viikolla, kesälomaa kahdella kuukaudella ja joululomaa kuukaudella.

Pekka Salo

Tuulikki Ukkola kirjoittaa nyt lähes täyttä asiaa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Asiaan liittyvät pelot ovat harvinaisen turhanaikaisia. Toistaiseksi vain kaksi kansalaisaloitetta on ollut lähelläkään vaadittua 50 000 kannattajaa. Näyttäisi siltä, että raja saavutetaan joko helposti tai ei ollenkaan.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Joel Jaakkolan näkemykset voisivat olla lähimpänä realismia. Ehdotus: Jokaisella kansalaisella on henkilökortti ja suurella osalla pankkitunnukset. Tarvittaessa hän voi esittää mielipiteensä hyvin laadittuun ( ei johdateltuun ) kysymykseen, johon olisi hyvä saada vastaus. Kukin voi "äänestää" pankkitunnuksen kautta tai missä tahansa postissa henkilökortilla määräaikana. Äänestyksiä pitää olla vain tärkeistä asioista, ainakin aluksi. Myöhemmin voidaan laajentaa. Koska otos täyttää tarvittaessa kaikki demokrafian ( otoksen oikeellisuus ) tarpeet, voidaan vastauksista löytää myös alueelliset painotukset, ikään liittyvät painotukset, ammattiin, työelämään , työttömän elämään jne... vastaukset.
Nuo kansalaisaloitteet ovat lähellä huu-haata näin toteutettuina.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kansanäänestykset ovat tarpeettomia, kansalaisaloitteet tärkeitä.

Jani Miettinen

Kansanäänestyksessä sentään demokratia toteutuu suuremman osan äänioukeuttujen kautta, kun taas kansalaisaloitteissa pieni, mutta äänekäs ja aktiivinen vähemmistö pystyy kehittelemään vaikka minkälaisia alotteita eduskuntaan.

50 000 on mitätön määrä äänioikeutetuista, noin 1% niistä 4 400 000 äänioikeutetusta suomalaisesta.

Tuskin pakkoruotsin poistaminen tai turkistarhauksen kieltäminen kumpikaan ole enemmistön äänioikeuteuista minkään sydämen asialle, vaan suurinosa sallisi ne tai heitä ei voisi vähempään kiinnostaa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #86

Toistetaan, taas kerran, että eipä näytä äänekkäältäkään pikkuporukalta onnistuvan sen 50 000 nimen kerääminen useammin kuin pari kertaa vuodessa.

Jani Miettinen Vastaus kommenttiin #88

Kyseinen järjestelmä onkin ollut pitkään käytössä.
Vasta vuosien päästä nähdään miten kansalaiset ottavat tämän järjestelmän omakseen.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Aijaa? Minä sanon vastauksena, että politiikka pitäisi erottaa politiikasta siten, että kansan valitsemien edustajien tehtävä olisi nöyrästi totella ja toteuttaa demokraattisen prosessin mukaista kansan tahtoa ja jättää se keskinäinen suhmurointi vähemmälle. Kunpa vaaleissakin äänestettäisiin asioita eikä henkilöitä. Kansalaisaloite on demokraattisessa mielessä parasta, mitä tässä maassa on tapahtunut sitten itsenäistymisen. Minulle ei ministerit eikä kansanedustajat ole mitään herroja, kun minähän niiden palkankin maksan.

Simon Wahlroos

Kun päätöksenteko on kansalaisaloitteiden ansiosta enemmän kansavaltaista, niin silloin on vähemmän fasismia eli korporaatiovaltaista valtiovaltaa, joka lienee nykyisten päättäjien intresseissä enemmän kuin kansanvalta.

Antifasistisinta kansanvaltaahan olisi jos saisi veroilmoitusta täyttäessään päättää itse mihin julkisiin menoihin maksamamme verot kohdennetaan.

Käyttäjän maunostranden kuva
Mauno Strandén

Kun kuuntelee mitä kansanedustajat päättää, niin tulee mieleen, että ei siellä järki päätä pakota, tai sitten puolueiden pääagitaattorit pitää laumansa "porkkanalla ja kepillä" aisoissa, ekä ajattelua suvaita!

70-80% kansanedustajista on sitä mieltä, että Kyproksen tallettajat on aiheuttaneet ongelmat pankkeihin? Asiaa ei ole tutkittu mitenkään, silti rangaistus tuli talettajille, ilman oikeuden käyntiä???
Tätä rataa kun mennään, niin kaikki tallettajat myös Suomen, on syyllisiä?
Pankinjohtajia, jotkka tilanteen aiheutti palkitaan varmaan lisä bonuksilla!

Kun Suomessa Kailajärvi teki samoin, kuin Kyproksen pankinjohtajat, häntä vaaditaan vastuuseen, kun lupasi suuria korkoja ja maksoi korot uusien sijoitusten rahoilla! Aivan samoin tehtiin Kyproksella uusien tallettajien rahoilla maksettiin korkoja entisille talettajille liian suuria korkoja, mutta tiktutaari eu ei pannut pankinjohtajia vastuuseen vaan talettajat ilman oikeuden käyntiä?? Näin median mukaan, en ole ollut itse paikalla ;)

Käyttäjän KimmoSeppnen kuva
Kimmo Seppänen

Aivan samaa mieltä kuin Tuulikki. Meillä on vaaleilla valitut edustajat, selvät rakenteet päätöksille eikä tarvetta yhden asian koheltajiin. Aloite saadaan nimittäin vaikka heti eteenpäin teemoilla "vaihdetaan Ahvenanmaa Viipuriin", "kielletään lakot", "tuodaan viina kioskeihin","sallitaan hampun poltto" jne.

Ari Lotvonen

Jep, Tuulikki rohkeasti nosti asian ylös.

Joku tolokku kansalaisaloitteellakin pitää olla. Esim. tuo turkistarhauksen 'lopetetus' aloitus on ihan kahjo. Vastustaisivat kettutyttöt edes halaal teurastusta, mutta siihen ei uskallus ja järki riitä.

Toisaalta taas sveitsiläismallinen äänestysmalli on hyvä, mutta sveitsiläiset ovatkin harjoitelleet sitä satoja vuosia, se tulee jo äidinmaidossa.

Suomalaiset ei sitä osaisi ja oppisi sen nopeammin.

Asiallinen kansalaisaloite on OK, mutta eipä sellaista ole vielä näkynyt.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Suomalaiset elänevät yhä pysähtyneisyyden ajan jälkivaihetta, jossa kansalaisaloite mielletään synonyymiksi sanalle "joukkovoima".
Se tarkoittaa sitä, että yksilö voi panna aivot narikkaan ja liittyä kulkueeseen...

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen Vastaus kommenttiin #42

Voisin yhtyä mielipiteeseesi, mikäli puolueitten puoluekuri ei olisi vienyt kansanedustajilta mahdollisuutta ajatella oman vakaumuksensa mukaan (ks vasemmistoliitto) - ja mikäli poliitikot puolueesta riippumatta eivät populistisuudessaan välttelisi puolueelleen "kiusallisten" asioiden käsittelyä ja päättämistä.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Vastustaisivat kettutyttöt edes halaal teurastusta"

Miksi sitä pitäisi vastustaa? Oikeaoppisesti suoritettuna eläin on tajuton ja siis kivuton muutamassa sekunnissa, kuollut viidessätoista.

Olet liikkeellä ihan samalla perusteella kuin kettutytötkin, jotka haluaisivat pelastaa ensimmäisenä söpöt eläimet - sinusta refleksien vuoksi tajuttomanakin sätkivä eläin näyttää kärsivän ja teurastuskeino pitäisi siksi vaihtaa sellaiseen, ettei se näytä kivuliaalta.

Jani Miettinen

Yritätkö vihjata, että suomalaiset ovat nykyään vähemmän sivistyneempiä tai tyhmempiä kuin Svetsiläiset? Vaikka sveitsiläiset ovatkin "harrastaneet" demokratiaansa pidempään kuin suomalaiset, niin se ei ole nykyajassa mikään ongelma, koska myös me suomalaiset olemme korkeasti koulutettuja ja yhteiskuntamme on jo pitkään ollut länsimaisen demokratian tiellä.

Vielä sata vuotta sitten olisi varmasti ollut vaikeaa siirtyä suoraan demokratiaan, mutta nykyään jos se hoidettasiin astettain, mitään merkittäviä ongelmia ei tulisi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Käypä katsomassa kansalaisaloite.fi -sivulta, kuinka helppoa kannattajia on saada. Vihje: ei ole helppoa.

Ari Lotvonen

Ruotsi vapaaehtoiseksi kerää hitaasti kannattajia, vaikka suurin osa suomalaisista ei halua pakkoruotsia.

Oikeastaan, jos järjellä ajettelee, tuo ruotsinkieli pitäisi olla vapaaehtoista. - Se on ainoa noista aloitteista, josta pitäisi suorittaa kansanäänestys.

Mutta, turkistarhauksen kieltäminen, homot ja kaikki muut, vetää heti 50 000 täyteen.

////

Suurin osa suomalaisista on ihan tavallisia, ei niitä kiinnosta kansalaisaloitteet, vaikka niillä olisi netti kotona. Haluavat ruotsinkielen vapaaehtoiseksi ja kettutarhauksen jatkuvan, vaikka eivät kansalaisaloitteita allekirjoita.

Luottavat siihen, että ne 200 pölijää eduskunnassa edes jotain oikein tekisi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #46

Mitkä "kaikki muut"? Tasan kaksi kansalaisaloitetta on pärjännyt: turkistarhauksen kieltäminen ja tasa-arvoinen avioliittolaki.

Ari Lotvonen Vastaus kommenttiin #49

Montako kertaa allekirjoitit? Pääsitkö 50 tuhannen joukkoon?

Tuntuuko hyvältä kun saa kieltää toisia, saa tehdä kieltoja ja rajoituksia?! Saa kieltää toisia, mutta itse saa tehdä mitä haluaa.

Tuntuuko, että on vallassa. Oikein pääsee kyykyttään turkistarhaajia ja homoliittojen vastustajia. Vallan kaipuu ja vallan himo. Kerrankin saa kurmuuttaa, ei edes armeijassa saanut korpraalin kusiviivaa, niin nyt saa valtaa.

////

Tekis joku edes jonkun sellaisen aloituksen jossa ei kiellettäis mitään eikä otettais toisilta pois.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #69

"Tekis joku edes jonkun sellaisen aloituksen jossa ei kiellettäis mitään eikä otettais toisilta pois."

Sukupuolineutraali avioliitto ei ole keneltäkään pois. Pakkoruotsi ei ole keneltäkään pois, vapaaehtoisena se takuulla säilyy ja olisi luultavasti suositumpi aine kuin nykyään. Entä keneltä on pois lapsen kaltoin kohtelusta ilmoittamiseen velvoittaminen, sähköautoilun tukeminen tai suojeluskuntien lakkauttamisen peruutus? Kesäajasta luopuminenkaan ei olisi keneltäkään pois.

Samaa luokkaa siellä suurin osa on, eivät ne ole kieltämistä millään tavalla määräenemmistöisesti. Ja harva on oikeasti pois keneltäkään.

"Montako kertaa allekirjoitit?"

Milläköhän ihmeen konstilla sen voisi allekirjoittaa useamman kerran? No, sähköisesti allekirjoitettuan voi tietysti vielä pistää nimensä paperiin, mutta nekin tarkistetaan maistraatissa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #69

Olen allekirjoittanut pärjänneistä aloitteista toisen, muista en ainoatakaan. Teille ulkomaalaisille täytynee selittää, että meillä Suomessa on aika selkeä tuo sähköinen henkilöntunnistussysteemi, eikä äänestysvilpin tapainen käyttäytyminen kuulu kulttuuriimme.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Tuulikki Ukkola:

" Kuka puolustaisi hiljaista enemmistöä ja turkistarhaajia, jotka tuovat työtä ja toimeentuloa tuhansille? "

Kolikolla on aina kaksi puolta. Tässä asiassa heitä puolustavat ne kansanedustajat, jotka äänestävät esitystä vastaan.

Siinä on myös kaksi puolta suhteessa työpaikat/ eläinten oikeudet.

Koetko myös adressin sukupuolineutraalista avioliitosta epätasa-arvoiseksi?

Minusta tämä kansalaisaloiteasia on ainoa kansalaisille jäänyt demokraattinen vaikutuskeino ja myös hyvä. Onko kansalaisten vaikuttamismahdollisuus "populismia"? Käytät sanaa ilmeisesti negatiivisessa merkityksessä.

Oletan myös 50 000 nimen saamisen melko vaikeaksi. Se rajaa tehokkaasti "hullujen aloitteiden" läpimenoa.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kansalaisaloite hyvä asia, joka kuitenkin kertoo ainoastaan puolesta, ei vastaan olijoista. Turkistarhauksen kyseessä ollen veisi talven pitkittyessä tarhaajat asiakkaineen pitemmän korren.

Lauri Korhonen

Kaiken järjen mukaan eikö aloitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista pitäisi saavuttaa helposti ainakin 400 000 kannattajaa?

Jään odottamaan kuinka tod.näk. kaikki sdp vas ja vihr kansanedustajat tulevat puhumaan vahvasti aloitteen puolesta sekä äänestämään Jaa eduskunnassa. Näin uskon ja veikkaan samalla ko puolueille valtaisaa menestystä seuraavissa vaaleissa kun kaikki suomalaiset haluavat hyvään seuraan.

Eduskuntavaalit 2011

Puolue äänet

Suomen Sosialidemokraattinen Puolue 561 558
Vasemmistoliitto 239 039
Vihreä liitto 213 172

https://fi.wikipedia.org/wiki/Eduskuntavaalit_2011

Simon Wahlroos

Ehkäpä aloitteet voisivat olla parempia (vähemmän fasistisia), jos ne jonkun täydellisen kiellon- tai sen vastustamisen sijasta olisivat yksilöihin kohdistuvaa verotusteknistä muotoa:
Esimerkkitapaus:
Vaadimme aloitteellamme lievenilmiöiden korjaavaan toimintaan korvamerkittyä haittaveroa (korotettavan) ongelmallisiksi kokemillemme asioille esim. turkistarhausta elinkeinonaan harjoittaville ja heidän tuotteiden käyttäjille.

Tuula Saskia

Hyvä Tuulikki Ukkola,

kattava inhonne kansalaisalotteita kohtaan on hiukan ontuvalla phjalla.

Ainakin yksi niistä on täysin rationaalisella ja ennen kaikkea demokraattisella pohjalla. Viittaan aloitteeseen, jossa vaaditaan vapautta kielivalintoihin koulussa.

Tekin tiedätte hyvin sen, että ruotsia puhuu äidinkielenään noin 5 % kansalaisistamme. Ja siksi ruotsia pakotetaan opiskelemaan koko maassa.
Ja maatamme pidetään täysin keinotekoisesta kaksikielisenä.

Tilannetta on arvosteltu ja tuomittu rajusti. Ei liikahdustakaan järkevään suuntaan.

Mitä siis enää kansalainen voi tehdä kuin kirjoittaa alle kansalaisaloitteen? Tämän kansalaisien inhoaman pakkoruotsin takana on RKP:n lisäksi Kokoomus ( eivät nuoret). Se on edustamasi puolue ( ja minunkin yli 40 vuotta). Ehkä osaat kuvitella pettymykseni.

Ari Lotvonen

Järjen käyttö ei ole velvollisuus.

Esim. Omille lapsille annoin vapaat kädet, opetteleeko koulussa ruotsia vai ei. Vanhin opetteli, kaksi nuorimmaista ei.

Tarvitseeko kaikkia tehdä, niinkun sanotaan. Olla uskollinen orja.

Kait sinä vanhempana voit koulussa sanoa, vaikka ruotsin ope antaa vitosen todistukseen, ettei mun poika tunnille tule, koska se on ajan haaskausta.

Kohta kun melkein kaikki oppilaat ei tunnille mene, niin se on kansalaisaloite. Silloin alkaa asiat muuttumaan.

Mutta uskallatko antaa ja ottaa vastuun lapsestasi?

Vai haluatko lain jolla pakotetaan joku ja jonkun pitää maksaa?

Jaakko Paavilainen

KOKOOMUS JA SUOMEN KIELIPOHJAINEN APARTHEID:

Kokoomuspuolueen toiminnan rahoitti aikaisemmin Kansallis-Osake-Pankin ympärillä oleva talousleiri (KOP, Pohjola, Rauma-Repola ym.) Tämä oli yleisesti tiedossa ja aivan läpinäkyvää; olipa mm. kokoomuksen johtoelimissä puolueen talousasioista vastaavana poliittisena toimihenkilönä kansanedustaja Tuure Junnila, joka siviilivirkanaan oli Kansallis-Osake-Pankin pankinjohtaja ja johtokunnan jäsen.

Sitten Suomen talouselämässä tapahtui.

KOP talousleireinen fuusioitui ja myytiin ulkomaille, lakkasi olemasta suomalainen ja kokoomuksen toiminnan rahoittaminen päättyi...

Kokoomuspuolueen toiminta on kallista.

On suuri puoluekoneisto monine toimihenkilöineen, on näkyvät eläkeläis- ja nuorisojärjestöt, on puolueen toimintaa ideoivana eräänlaisena "poliittisena toimikuntana" toimivat huippukalliit kaupalliset mainostoimistot ym. kaupalliset asiantuntijat.

Kun rahavirta KOP:sta lakkasi puolue ajautui vakaviin talousvaikeuksiin, vararikon partaalle.

Oli välttämätöntä löytää uusi toiminnan rahoittaja ja se löytyi, Ruotsalainen Raha, Taxellin isännöimät pohjattoman rikkaat ruotsalaiset säätiöt.

Siinä missä kokoomuksen toiminta oli ennen rahoittajansa KOP:n talouspyrkimyksille myötämielistä se on nyt rahoittajansa Ruotsalaisen Rahan ruotsinkielisyyspyrkimyksille myötämielistä.

On turha puhua kokoomuksen kulloisenkin toimivan johdon muka saamasta taloudellisesta edusta Ruotsalaisen Rahan taholta. Ei sellaista merkittävää henkilökohtaista kytkentää ole. Mutta kokoomuksen puoluetoimiston talousvastaavilta puoluejohto saa jatkuvasti ikäviä raportteja. Jos ulkopuolista rahoitusvirtaa ei ole, puolueen toiminta käy mahdottomaksi. Tämän pakkotilanteen edessä puoluejohto taipuu.

Puoluejohdon kyyninen toiminta rahoittajansa hyväksi herättää vastustusta joissakin puolueen sisäpiirin ulkopuolisissa puolueen jäsenissä, lähinnä nuoremmissa, ihanteisiin ja maan etuun uskovissa. Siellä ei haluttaisi suostua esim. pakkoruotsin kouristuksenomaiseen ajamiseen jotta voitaisiin edelleenkin käyttää huippukalliiden kaupallisten asiantuntijoiden palveluja, saada muhkeaa vaalirahoitusta, ylläpitää pompöösia puoluekoneistoa ja toimistoa.

Tästä ristiriidasta nähtiin alastomuudessaan kuvaava esimerkki puolueen puoluekokouksessa. Tehtiin esitys pakkoruotsin lieventämisestä ja se hyväksyttiin äänestyksessä. Asialla olivat lähinnä nuoremmat ja puolueen sisäpiirin ulkopuoliset kokousedustajat. Samassa tilaisuudessa puheenjohtaja Katainen hätääntyneenä kiirehti sanomaan ettei ota äänestyspäätöstä huomioon ja Sasi riensi RKP:n kokoukselle vakuuttamaan samaa. Nähtäväksi jää onnistuuko puolueen sisäpiiri estämään asiasta puhumisen ja päättämisen jatkossakin. Ainakin se kaikkensa yrittää, sillä katkolla on puoluetta ylläpitävä rahoitus, minkä rinnalla maan ja kansan etu jää toissijaiseksi puoluejohdon katsannossa.

Toivoa sopii että Kokoomuksessa saa jalansijaa vaatimus ihanteellisemmasta itsenäisestä toiminnasta, vaikka vaatimattomammalla puoluekoneistolla menot tuloihin sopeuttaen. Nykyisen puoluejohdon irvokas "ylläpidetyn naisen" rooli Ruotsalaisen Rahan makuukamarissa joutaisi saada tuomion puolueväen silmissä.

Silleen.

Tästä syystä en tule enää koskaan äänestämään Kokoomusta.

Tuula Saskia

Tuulikki Ukkola,

teillä on yleensä mielipide.

Ystävällisesti pyydän,

ottakaa kantaa, jos rohkenette.

Käyttäjän kalevisaas kuva
Eero Saastamoinen

Onko populismia, jos ihmiset pistävät nimensä kansalaisaloitteeseen ja asia jää siihen.

Kansalaiset eivät sen enempää voi vaikuttaa asiaan.

Asia voi koskea syrjittyä tai vähäosaista tai eläintensuojelua.

Jos käsittelyyn hallituksella tuli veroasia ja varakkaiden osakkeenomistajien veroprosentti putoaa 8,5 %:iin, niin sekö ei olekaan populismia, eivätkö rikkaat olekaan kansalaisia (populismi = kansaan vaikuttaminen)? Jumaliako he nyt ovatkin?

Voi Apollon! Ah niin rakastan suurta rahaa ja pientä veroa.

Kansa ei saa tietää, sovitaan näin oi' Afrodite!

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Tietysti on mahdollista että maailmassa tulee esille joku mullistava asia, jonka ansiosta kolmaskin kansalaisaloite tulee keräämään 50000 nimeä. Epätodennäköiseltä se silti näyttää.

Mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että koko systeemi lässähtää kahden (pääasiassa vihervasemmiston ajaman) eduskunnassa aiemmin etenemättömän yhden asian lain markkinointikoneistoksi.

Nyt jää nähtäväksi, eteneekö kumpikaan silti suureen saliin ja millä aikavälillä. Jos etenee, arvelisin että toinen niistä menee läpi ja toinen ei. Itse en aio puoltaa kumpaakaan, jos siellä silloin istun.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Enpä usko, että istut. Läpimenoennustuksesi vaikuttaa realistiselta.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Se istuminen on mahdollista kahdellakin eri tavalla. Ensimmäisen kerran 2014 ja toisen kerran 2015.

Käyttäjän artonikkola kuva
Arto Nikkola

"Kuka puolustaisi hiljaista enemmistöä ja turkistarhaajia, jotka tuovat työtä ja toimeentuloa tuhansille? Heidän puolestaan ei kansalaisaloitteita masinoida."

Niin kuka? Halloo.. onko ketään..? No nyt kun kansalaisaloitteellisuus on tehty jo liiankin helpoksi niin luulisi niitä turkistarhauksen puolustajiakin löytyvän jos heitä on niin paljon. Siitä vaan aloitetta väsäämään!

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Olisi sikälikin kätevää, jos myös turkistarhauksen hyväksymisestä olisi kansalaisaloite, koska ne eivät aiheuttaisi niin paljon aloittajan kauhistelemaa ajanhukkaa. Voitaisiinhan ne toki käsitellä samaan aikaan.

Mutta ei lakialoitetta voi ajaa jos laki jo sallii halutun asian, siksi turkistarhjaajat eivät voi perustaa mitään vasta-aloitetta. Jotain addressia tietysti voisi kerätä ja osoittaa, että turkikset ovat monille tärkeä elinkeino.

Pari tuhatta turkistarhaajaa perheineen, sukulaisineen ja ystävineen, muut turkisalalla työllistyvät käsityöläisistä myyntiketjuun, hekin läheisineen - olisi kumma jollei siitä tulisi täyteen tarhausta vastustavan aloitteen kannattajamäärä helpostikin.

Mutta näiden aloitteiden pointtihan ei olekaan laskea kannatuslukuja vaan osoittaa asian olevan tarpeeksi tärkeä käsiteltäväksi. Sen jälkeen kansanedustajat valtuuttamallamme viisaudella asiat käsittelevät.

markku palonen

Kansalaisilla ei ole puolustettavanaan työtä ,josta saadaan ilmaiset eläkkeet ja reilut tulot vailla vastuuta.Työtä heillä on ja myös elätettävänään suuri joukko virkamiehiä jotka ovat saaneet työnsä poliittisilla suhteilla.tämähän ei oloe populismia mutta meillä on nyt jalka ovenraossa ja jos sisään pääsemme niin tulot tasaantuvat keksinsyöjien kanssa.

Jani Miettinen

"jos aloitteita alettaisiin tehtailla ja ne kaikki tulisivat eduskuntaan, eduskunnan työ jumittuisi täysin, Ja miksei tehtailtaisi."

Kuulkaas, jos kansalaisaloitteet "jumittaisivat" eduskunnan täysin, niin olisiko aika miettiä eduskunnan lomien leikkaamista muiden suomalaisten pituisiksi, eli ne kuukausien kesä ja talvilomat leikattaisiin 25 vuosilomapäivään kuten meille taviksille.

Kyllä silloin sitä työtä ehtisi tekemään.

Eduskunta on nykään pelkkä kumileimaisin, jonka tärkein tehtävä on säätää Euroopan Unionin parlamentissa säädetyt direktiivit Suomen kansalliseen lainsäädäntöön.

Kansalaisaloitteen voisi muokata niin, että sen eteenpäin vieminen vaatsisi 100 000 äänioikeutetun allekirjoitusta, jonka jälkeen siitä järjetettäisiin sitovat kansanäänestys (sähköinen), näin Suomi alkaisi lähentelämään demokratiaa Amerikan Yhdysvaltojen ja Sveitsin tapaan, eikä olisi mikään puolueblokki.

Jaakko Paavilainen

"Kansalaisaloitteen voisi muokata niin, että sen eteenpäin vieminen vaatsisi 100 000 äänioikeutetun allekirjoitusta"

Loistoidea!

50.000 kannatusta, niin eduskunnan käsittelyyn...

100.000 ääntä, niin sitovaan kansanäänestykseen.

Eläköön kansandemokratia, helvettiin "edustuksellinen demokratia" ja korporaatiokorruptoituneet jyrkikataiset ja paavolipposet!

Markku Gröndahl

...alkaa pikkuhiljaa vaikuttaa suomalaisten mielipiteisiinkin.
Jatkaisin mielelläni mielipiteitäsi.
Se 100.000 ääntä on ainakin ok.
Yksin ei kannata olla.
Korruptiosta en tiedä,demokratiaa kannatan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kansanäänestys ei kuulu tähän ollenkaan. Meillä on kansanvaltainen järjestelmä, jossa eduskunta säätää lait. Kansalaisaloite on hieno lisäys, joka korvaa hallitus-oppositioasetelman aiheuttamia puutteita.

Jani Miettinen

Tarkoitat varmaankin, että meillä on korpolatiivinen hallintojärjestelmä, missä etujärjestöt määräävät puoluejohdon linjaukset ja rivikansanedustajat painavat nappia puoluekurin mukaisesti.

Eduskunta säätä nykyään pääosin Unionin parlamentissa sovittuja lakeja Suomen kansalliseen lainsäädäntöön. Voisimme ihan hyvin leikata kansanedustajien lukumäärä 100.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #95

Ketkä "te" "voisitte" leikata. Saammeko "mekin" osallistua, vai tarkoitatko, että demokraattisesti valittu eduskunta voisi tehdä tällaisenkin päätöksen?

Käyttäjän AnneKolsi kuva
Anne Kolsi

Varsin erikoista tekstiä, etenkin kun kirjoittaja on entinen Liberaalisen Kansanpuolueen puheenjohtaja..

Markku Gröndahl

Menneen kansan huvia,lipilaarien kuvia!
Nyt sitten yli 120.000 kannattajaa.Ja lisää on tulossa.
www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/192.
Suomalaisen, eurooppalaisen ja maailman kansalaisten oikeuksien tukemiseksi!

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Mitä populismia Ukkola näkee näissä käsittelyyn tulevissa aloitteissa? Hassua kuinka ikävältä kansalaisaloitteet tuntuvat näyttävän poliitikoille. Nyt kun joutuu vaivautumaan kuuntelemaan kansalaisia muulloinkin kuin 2 kuukautta ennen seuraavia vaaleja, voi itku...

Tran Mere

Tarvitsemme kansalaisaloitteen ja sille laajan tuen jotta Suomi siirtyisi laajassa mitassa käyttämään Linuxia ja avoimen lähdekoodin ohjelmistoja niin julkisella sektorilla, koulutuksessa kuin miksei myös yksityisesti kotonaan. Tuloksena olisi ensinnäkin valtavat kustannussäästöt, verkon nopeutuminen, sekä suomalaisen IT-osaamisen siirtyminen 2010-luvulle pois sieltä tukkaiselta 1990-luvun Microsoft-ekosysteemistä. Siinä olisi todelliset eväät Suomen siirtymiseksi aivan oikeaan informaatioyhteiskuntaa eikä tähän haittaohjelmien ala Windows-surkeuteen.

Tuulikki - käytä vaikutusvaltaa. Suomen on lopetettava rahan polttaminen IT-sektorilla.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Joku olemassaoleva oikea ihminen voisi tehdä asiasta kansalaisaloitteen, mutta kasvoton nimimerkki ei.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Suomalaisilla on vain kaksi vaikutustapaa: äänestäminen ja kansalaisaloite. Näistä äänestäminen ei edes takaa sitä, että ajamiani asioita ajetaan, koska äänestämäni henkilö ei välttämättä pääse eduskuntaan ja vaikka pääseekin, niin voi muuttaa mielipiteensä siitä mitä vaalikoneessa ilmoitettiin.
Kansalaisaloite on siis ainut keino, millä kansalaiset voivat viedä suoraan eteenpäin ajamaansa asiaa. Yllätys, että kokoomus ei siitä tykkää.

"Hyvä esimerkki on vihreiden kettutyttöjen masinoima aloite turkistarhauksen kieltämisestä" Nyt kyllä ihan rehellisesti vääristelet totuutta. Turkistarhauskieltoaloitteessa olivat yhteystyössä kaikki Suomen neljä eläinoikeusjärjestöä. Näin jopa body shopissa aloitteen. Tuskin pelkistä "vihreistä kettutytöistä" oltaisiinkaan saatu kasaan yli 70 000 allekirjoitusta.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

POPULISTISEN ASTIAN MAKU

Noinhan asian voi selittää aina parhain päin.

Teon paikka olisi kumminkin ollut eduskunnassa.

Ukkola ei puuttunut asiaan perustuslakivaliokunnassa; se oli tältä osin yksimielinen. Eikä puhunut asiasta sanaakaan täysi-istunnossa.

Mutta takinkääntöhän talossa on yleistä.

Mitään määräaikaa aloiteen käsittelylle ei eduskunnassa ole. Joten ei sitä nyt sentään tukehtuminen uhkaa. Lisäksi aloite raukeaa vaalikauden lopussa.

EU:n vastaavassa menettelyssä kansalaisaloite tehdään komissiolle; parlamentin sijasta. Komissiolla on sitten valta päättää mitä se aloitteelle tekee, vai tekeekö mitään.

Tammikuun 2013 tilanteen mukaan rekisteröityjä, käsittelemättömiä aloitteita oli 14 kappaletta. Suomi on niistä seitsemässä mukana. Ei sielläkään niihin tukehduta.

Kansalaisaloitteen tarkoitus tietenkin on lisätä suoraa demokratiaa. Aloitteiden suuri määrä kielii epäluottamuksesta puoluejärjestelmää kohtaan. Siihen kansalaisten luottamus on romahtanut.

Ainakin Tuulikki Ukkolan kohdalla, puheenvuoronsa mukaan, luottamus rakoilee toisinkin päin.

ville ainamo

Pakko vaan korjata että ei ole mitään homoavioliittolakia vaan tasa-arvoinen avioliittolaki. Eipä muuta
-Laura

Jaakko Junttila

"This ain't no any goddamn democracy!"

Onhan se pseudo-demokraattiselle puoluejärjestelmälle kauheaa, kun pitäisi kuunnella niitä, joita päätökset koskevat, eikä päätöksiä voi tehdä ihan oman mielensä mukaan.

Koko suomen "demokraattinen" puoluemalli on muutenkin lähempänä yksipuoluejärjestelmää, koska todellisia vaikutusmahdollisuuksia äänestämällä ei ole. Äänet menevät aina puolueille, jotka ovat erittäin vahvasti keskusjohdettuja, ja hallituskokoonpanoja varjostaa hallitusohjelma, joka on demokratian irvikuva; päätettävät asiat sovitaan jo ennalta, ja niistä poikkeaminen, eli siis demokraattisen mallin toteuttaminen, johtaa sanktiointiin.

Järjestelmä muuttuisi demokraattisemmaksi, jos koko puoleasetelma poistettaisiin, ja jokainen kunnallis- ja eduskuntavaaleihin ehdolle asettuva joutuisi jokaisiin vaaleihin keräämään esim. 300 kannattajaääntä, ennen kuin hänet voitaisiin hyväksyä ehdolle. Tällöin puolueiden rooli vähenisi, ja eduskuntaan saataisiin helpommin ns. puolueettomia edustajia, joilla voisi jopa olla todellisia intressejä vaikuttaa kansan asioihin, eikä kyräillä kamarissa omaan ja hyväveljiensä pussiin. EU:kin tahkoaa liukuhihnalta valituksia ja Suomi maksaa tuon tuosta sakkoja autovero- yms. asioissa, mutta mikäs siinä kansan rahoilla virkamiesten mälläillessä. :)

Kaikessa hölmöydessään, ainoa syy miksen ole muuttanut maasta pois on se, että täällä voi loisia näiden maanmainioiden päättäjien rahoilla, työttömänä saa tonnin kuussa ja rangaistukset rikoksista ovat niin pieniä, ettei lakikirjankaan kanssa tarvitse olla niin tarkka - sakot postissa perään vaan, ja luukun kautta kotiin loikoilemaan. :) Suomessa Pekka Peruspalkansaajan pinna on perkeleen pitkä, mutta ihan varmasti siinäkin tulee jossain mitta täyteen. Pekka nimittäin palkkatöihin mennessään joutuu KAIKKIEN etuisuuksien ulkopuolelle, ja maksaa laskentatavoista riippuen epäsuorasti noin 70% kokonaisveroasteen mukaan veroja työstään. Jokaisesta 8 tunnin työpäivästä 5.6 tuntia tehdään vain, että päästään maksamaan tuloveroja, alvia, polttoaineveroja, sokeri- ja alkoholiveroja, hoitomaksuja, haittaveroja, ja kaikki hallinnolliset maksutkin tulevat lyhentämättä. Työtön ja varaton saa luukulta kaiken.

Että pitäkää pseudodemokratianne. ^__^

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kiinnostavaa. Nimimerkki haluaa, että palaamme aikaan ennen vuoden 1969 puoluelakia, jolloin muodollisesti oli vain valitsijayhdistysten asettamia ehdokkaita.

Mikä muu asia maailmassa olisi syytä palauttaa aikaan ennen vuotta 1969? Mieluiten kaikki vai.

Toimituksen poiminnat